20 oC(koponyeg.hu)
gyengén felhős, 20.52 km/hD/DNY-i szél (aktuális)
2017. Március 23. Emőke, Botond, Ottó, Kartal
 

Tömegsport 2015
 
  Közélet  -  2016. 10. 28. 11:37  -  www.szekesfehervar.hu A cikk KÉPGALÉRIÁT tartalmaz
Rekordszámú kiállító a XVII. Pályaválasztási Kiállításon
  
Pályaválasztási kiállítás szervezésével segített a továbbtanulás, elhelyezkedés előtt álló fiatalokat a Fejér Megyei Kormányhivatal. A kétnapos programsorozatnak a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér megyei telephelye adott otthont, ahol a pályaválasztók és pályamódosítást tervezők egyaránt tájékozódhattak a lehetőségekről.
A Fejér Megyei Kormányhivatal szervezésében nyílt meg pénteken reggel az „Állj pályára! Pályaválasztási kiállítás 2016.” A kétnapos eseményen bemutatkoztak a megyében működő közép- és felsőfokú oktatási intézmények, munkáltatók. A programsorozatnak a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér megyei telephelye (Seregélyesi út 123.) adott otthont, ahol a pályaválasztók és pályamódosítást tervezők egyaránt tájékozódhattak a lehetőségekről.
A XVII. Pályaválasztási Kiállításon rekordszámú hetvenkét kiállító, köztük huszonhét munkáltató és negyvenöt képzőintézmény mutatkozott be az érdeklődőknek. A kétnapos rendezvényen a különböző oktatási intézmények is lehetőséget kaptak arra, hogy az általuk végzett tevékenységeket, a náluk oktatott szakmákat ismertessék. A szakbemutatóval és információs börzével egybekötött rendezvényen az érdeklődők átfogó ismereteket kaphattak az egyes szakmákon túl az oktatási intézményekről, a továbbtanulási és munkavállalási lehetőségekről.
Az esemény megnyitóján köszöntőt mondott Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, aki kiemelte: a döntés, amelyet a továbbtanulás előtt álló fiatalok meghoznak, komoly felelősség, mert meghatározza életük következő időszakát. „A pályaválasztás nemcsak felelősség, hanem lehetőség is egyben. Lehetőség arra, hogy a pályaválasztók érdeklődésüknek, motivációjuknak és személyiségjegyeiknek megfelelő szakmát találjanak maguknak. A szakmát választókat össze kell kapcsolni a szakmák világának követelményrendszerével. Ez természetesen még ma, az internet világában sem egyszerű feladat. Noha tudjuk, hogy minden ember személyiségjegyeinek és egyéni fejlettségének megfelelően alkalmas egy pályára – a jó pályaválasztás pedig az alapja az egyéni pályasikernek és a szakmai elégedettségnek – a döntést azonban ma sem könnyű meghozni. Ennek a folyamatnak a megkönnyítéséhez és elősegítéséhez kíván hozzájárulni a mostani kétnapos rendezvény. Érdemi pályaorientációs tevékenységnek már a kisgyermekkorban, a felső tagozat elején, de legkésőbb a hetedik évfolyamtól kezdve el kellene, el kell kezdődnie, ezért fontosnak tartom, hogy az ilyen eseményekre minél több diák látogasson el.” – tette hozzá az államtitkár.
Dávid Lajos, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke beszédében a partnerség és az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, alig akad olyan, a XVII. Pályaválasztási Kiállításon résztvevő hivatal, intézmény és iskola, amellyel a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának ne lenne partnerségi együttműködési kapcsolata. Kiemelte, hogy a kamara remek viszonyt ápol a Fejér Megyei Kormányhivatallal, amellyel számos területen tudnak együttműködni. Dávid Lajos hangsúlyozta, hogy a mostani két nap a diákokról szól, a Pályaválasztási Kiállítás pedig nagyban segítheti őket az iskola és a szakma kiválasztásában.
 
A rendezvényt dr. Simon László kormánymegbízott nyitotta meg. Beszédében elmondta: a rekordszámú, hetvenkét kiállító is azt jelzi, hogy fontos és komoly esemény a Pályaválasztási Kiállítás. Ez nem is véletlen, hiszen a fiataloknak életük egyik nagy döntését kell hamarosan meghozniuk. Soha nem volt ilyen erős igény a megyében és az országban arra, hogy jól képzett, felkészült fiatalok lépjenek be a munka világába. Dr. Simon László nyomatékosította, hogy hazánk sorsa egyértelműen az oktatáson, a tanításon és a tanuláson múlik. A kormánymegbízott tartalmas és hasznos időtöltést kívánt a fiataloknak, a pedagógusokat, az oktatási intézményeket és a munkáltatókat pedig arra ösztönözte, hogy partnerségi viszonyban működjenek a közös célok elérése érdekében.
A pénteken és szombaton is tartó program keretein belül szakmai fórumot szerveztek a kiállítók, iskolaigazgatók, kamarák, valamint munkaügyi szakemberek képviselőinek részvételével. A kiállítások elsődleges célcsoportjai a pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt állók köre, emellett várták a pályakorrekcióban gondolkodó érdeklődőket is. A kétnapos eseményen látványos bemutatókat tartott továbbá a Magyar Honvédség, a Rendőrség és a Katasztrófavédelmi Igazgatóság.